Türkiye’de İl Sayısı Artıyor!

Kaynaklar, Hakkâri ve Şırnak’ta merkez ilçe değişikliğinin yapılacağını belirtiyor. Hakkâri’nin nüfusu 276 bin 287, merkez ilçe nüfusu 79 bin 335. Yüksekova’nın nüfusu ise merkez ilçenin üstünde; 117 bin 440. Şırnak’ın toplam nüfusu ise 488 bin 966. Merkez ilçe nüfusu 91 573 olan Şırnak’ta, Cizre’nin nüfusu 132 bin 857. Kaynaklar, ilçelerin coğrafi özelliklerinin de il gelişimine uygun olduğunu belirterek, havaalanlarını örnek olarak gösterdi. Şırnak Şerafettin Elçi havaalanına merkez ilçenin uzaklığı 60 kilometre, Cizre’nin uzaklığı 15 kilometre.
Yüksekova’ya yapılan Selahaddin Eyyubi Havaalanı’nın merkeze uzaklığı 82 kilometre, Yüksekova’ya uzaklığı ise 5 kilometre.
Üzerinde durulan bir başka konu ise bazı yerleşim yerlerinde Kürtçe adlarına geri dönülmesi ya da şehrin ününe uygun ada geçilmesi.
Şırnak’ın ‘Şehr-i Nuh’ yani Nuh şehri olarak bilindiğini söyleyen kaynaklar, şehrin yeni adının bu şekilde değişebileceğini söyledi. Nuh’un gemisinin Şırnak’taki Cudi Dağı’nda olduğu rivayet edilir. Hali hazırda şehirde Nuh adı kulanılan çok sayıda kurum, kuruluş var. Bunun dışında, başka bazı yerleşim yerlerinin de adlarının değişmesi de gündemde.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.