700 bin yıllık fosiller “gizemli Hobbitlerin” ipuçlarını taşıyor.

Hastalık taşıyan Homo Sapiens olabilir mi?
Bir görüşe göre, farklı bir tür olmayacağı ve Homo Sapiens’lerin ‘büyüyemeyen’ hastalıklı bir hali olduğu düşünülürken, bilim insanları buna gerekçe olarak nispeten genç sayılabilecek 11 bin ve 13 bin yıllık , daha sonra da ortaya çıkan 60-100 bin yıllık kemik yaşlarını gösteriyorlar.
Diğer ve popüler olan açıklama ise, Homo Erectus gibi arkaik bir insan türün evrilmiş olabileceği ve bu evrim sürecindeki cüceleşmenin tamamen adanın yalıtımlı bir bölge olmasınan kaynaklandığı yönünde.
Şimdiye kadar hipotez düzeyinde kalan bu iddiaların gerçekliği için Wollongon Üniversitesi’nden Gerrit van den Bergh, düzenlediği basın toplantısında, fosil kayıtları itibariyle yeterli kanıtın bulunmadığını belirtmişti.
Arkeologlar da bu gizemin peşinde koşarak şimdiye kadar birçok ipucu bulmak için yoğun efor sarf ettiler. 2014 yılına gelindiğinde ise ilk ikramiyelerini aldılar: Flores’taki Mata Menge adı verilen alanında bulunan 700 bin yaşındaki diş ve çene kemiği
Yeni fosiller, 2 ayrı makaleyle anlatılarak dün ünlü bilim dergisi Nature’da yayımlandı. Çalışmanın içinde bulunmayan Iowa Üniversitesi’nden paleonatropolog Russell Ciochon’a göre yayındaki bulgular, Homo Florensiensis’lerin hastalıklı bir Homo Sapiens olduğu argümanını da sonlandıracağını gösteriyor.
Homo Sapiens’lerin ise 700 bin yıl önce henüz olmadığını ve 200 bin önce Afrika’da evrildiğini belirtmemizde fayda var.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.