Tırnaklardaki beyaz lekelere dikkat!

Tırnaklardaki beyaz lekelere dikkat!

Tırnaklarda bulunan lekeleri ne yazık ki neredeyse herkes bu beyaz lekelerin nedeni yanlış biliyor. Tırnaklardaki lekeleri herkes vitamin eksikliği veya demir ve potasyum azlığından kaynaklandığını zannediyor. Peki gerçekte nedir bu beyaz lekeler zararı var mıdır?

1) Alerjik Tepki

Genellikle kozmetik ürünler böylesi bir etkiye neden olur. Ojeler, besleyici yağlar, oje sökücüler ve tırnağa temas eden diğer kozmetik ürünler alerjiye ve tırnakta beyaz lekeye neden olabilir.

2) Protein Yetersizliği

Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein yetersizliği söz konusu demektir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar

Benzer bir durum karaciğer sorunlarında da görülebilir. Beyaz lekenin protein yetersizliğinden kaynaklandığından emin olmak için tırnağınızı diğer elinizle sıkın. Leke kayboluyorsa protein yetersizliğidir. Protein alınca hemen geçer.

3) Çinko Yetersizliği

Vücudumuzda belli bir oranda çinko vardır. Eksikliği tırnakta beyaz leke ve izlere neden olabilir.

4) Kalsiyum Yetersizliği

Gerçekliği bilimsel olarak kesinkes ispatlanmamış da olsa, kalsiyum yetersizliğinin tırnakta beyaz lekeye yol açtığına dair yaygın bir inanış var.

5) Tırnak Yaralanmaları

Tırnak köküne alınan darbeler tırnakta beyaz lekelere neden olabilir. Lekeler darbeden bir süre sonra oluşacaktır. Çok sık yapılan manikür de böyle bir yaralanmaya neden olabilir.

6) Tırnak Mantarı

Tırnak mantarı kendisini başlangıçta küçük sarı-beyaz lekelerle gösterebilir. Sonrasında bu lekeler tırnağın tamamına yayılır ve tırnak kalınlaşır.

7) Daha Ciddi Rahatsızlıklar

Aşağıda yer alan hastalıkların belirtilerinden biri de tırnakta beyaz leke olabilir. Bu hastalıklardan şüphe ediyorsanız hemen doktora görünmelisiniz: