Karın Germe

Karın Germe

Estetik karın germe ameliyatına tıp dilinde “abdominopilasti” adı verilir. Bu ameliyatla orta ve alt karın bölgesindeki yağ dokusu ve bu dokuyla birlikte sarkar durumda olan fazla deri de alınarak karın duvarındaki kasların sıkılaşması sağlanır.

Bu ameliyat neticesinde göbek ve karın bölgesinde bazı kalıcı izler ortaya çıkar ancak karın görünümünü ideal biçimde düzelten bir ameliyat şeklidir.

Karın germe ameliyatlarının belli başlı 3 tipi vardır:

1.Tam Karın Germe Ameliyatı (Abdominopilasti): Gerekli açıklama yazımızın devamında yer almaktadır.

  1. Kısmi Karın Germe Ameliyatı (Mini abdominopilasti): Fazla kilolu olmayan hastalarda önerilen bir yöntemdir. Bu hastaların karın derisi liposuction yapmak için gevşektir ancak tam karın germe ameliyatına da gerek duyulmayacak derecede gergindir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci daha kısadır.

3.Ters Karın Germe Ameliyatı (Reverse abdominopilasti): Bu ameliyat izi meme altında kaldığından daha dikkat çekici olmaktadır. Bu nedenle de estetik cerrahlar tarafından pek tercih edilmez.

Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Karın germe ameliyatı sırasında öncelikle rahatlığınız için gerekli ilaçlar kullanılarak damar yoluyla sakinleştirici ve genel anestezi verilir. Bunların içindeki en doğru seçeneği doktorunuz size anlatacak ve size uygulayacaktır. Anestezinin ardından ameliyat bölgesinde kesi açma işlemine başlanır. Sezaryen çizgisinden başlanarak göbeğe kadar dik ameliyat kesileri açılır. Üst karında yer alan fazla deriyi almak için de göbek hizasında ikinci bir kesinin açılması gerekmektedir. Bu kesilerin ardından bölgedeki fazla yağlar alınır ve zayıflamış olan karın kasları onarılır. Ardından açılan ameliyat kesileri dikişler, cilt yapıştırıcıları ve klipsler ile kapatılır. Ameliyat sonrası geçici bir süre şişlik, ayakta tam olarak dik duramama gibi sıkıntılarla karşılaşılabilir. Ancak bu süre bir, iki hafta içerisinde geçecek ve tam olarak düzelme sağlanacaktır.

Karın Germe Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Karın germe, uzun süre boyunca düzenli olarak spor, egzersiz ve diyet yapmasına rağmen karın bölgesindeki dirençli yağlanmadan kurtulamayanlar,  kısa bir süre içerisinde doğum yapma planı olmayanlar, eğer kullanıyorsa sigarayı bırakabilecekler, ciddi bir sağlık problemi olmayanlar, doğum sonrası karın bölgesinde sarkma problemiyle karşılaşanlar için uygun bir ameliyattır.

Ameliyat Öncesinde Neler Yapmak Gerekir?

  • Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçları, bitkisel çayları ve vitaminleri bırakmanız gereklidir.
  • Önceden geçirdiğiniz bir ameliyat ya da bir hastalığınız varsa bunu doktorunuzla paylaşmayı unutmamalısınız.
  • Sürekli kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlarınız varsa bunları da doktorunuza bildirmelisiniz.
  • Eğer kullanıyorsanız ameliyattan üç ya da dört hafta önce mutlaka sigarayı bırakmalısınız. Bu durum kan dolaşımını etkilediğinden karın germe ameliyatı için çok önemlidir.
  • Ameliyat öncesinde karın bölgenizi güneş ışınlarından da korumanız gerekmektedir. (Bu durum ameliyat sonrası iyileşme dönemlerinde de geçerli olacaktır.)
  • Hastaneye makyajsız olarak ve oje sürmeden gelinmelidir.

Karın Germe Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Görülebilecek riskler arasında enfeksiyon bulunmaktadır. Yara yeri enfeksiyonu antibiyotik kullanımıyla giderilebilmektedir. Fakat bu durum hastanede kalış süresini biraz daha uzatacaktır. Dolayısıyla tedavi masraflarının da artmasına sebep olacaktır. Bunun dışında ameliyat yapılan bölgede kan ya da vücut sıvısının birikimi de ameliyat için risk olarak görülen faktörlerden biridir.  Ancak bu durum nadiren görülmektedir ve ikinci bir müdahale ile kolaylıkla giderilebilmektedir. Yaşlı hastalar için hayati risk taşıyan bir faktör ise kan pıhtısı atma durumudur. Bu durum sadece karın germe ameliyatları için değil her ameliyat sonrası için bir risk faktörüdür.  Bu komplikasyonun oluşmasının da genellikle hastanın erkenden ayağa kaldırılıp yürütülmesiyle önüne geçilmektedir.