Deprem Sırasında Yapmanız Ve Yapmamanız Gereken 10 Şey

Deprem Sırasında Yapmanız Ve Yapmamanız Gereken 10 Şey

Türkiye’de son 100 yılda 7 ve üzeri şiddette 14 deprem yaşandı.

Üstelik öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki, günde ortalama 40’a yakın deprem gerçekleşiyor.

Deprem denildiğinde Türkiye nüfusunun büyük bir çoğunluğunun yaşadığı İstanbul akla geliyor. Henüz 2011 yılında yaşanan Van depremi ise konunun sadece İstanbul’la sınırlı olmadığını da ortaya koyuyor.

1999 Düzce depreminin şiddeti 7.6 iken, Japonya’da 2006 yılında tam 8.3 şiddetindeki depremde bir tek kişinin bile yaşamını yitirmemiş olması, yetkililerin alacağı önlemlerin ve kentleşmede rant yerine insanı temel alan bir anlayışın, depremlerdeki riskleri azaltacak temel önlem olduğunun kanıtıdır.

Biz de olası bir depremde yapılması ve yapılmaması gerekenleri hatırlatalım istedil…

10. Panik yapmayın!

İster evde, ister işte olun. Nerede olursanız olun, sakin ve soğuk kanlı kalmaya çalışın. Panik, az sonra sayacağımız tedbirleri almanızı engelleyecek ve kaçma refleksi ile hareket etmenize neden olacaktır. Ayrıca, kalabalık yerlerde paniğin bir salgın gibi yayılabileceğini ve izdihama yol açabileceğini unutmayın. Bir doğal afet yaşanmakta iken ihtiyacınız olan en son şey, izdihamın ortasında kalmak.

9. Garip gelebilir ama yüksekten atlamaya çalışmayın!

Az önce panikten bahsetmiştik, şimdi de paniğin sonuçlarından birinden bahsediyoruz. Üst katlardaysanız, depremin yer çekimi kanunlarını değiştirmediğini hatırlayın. Üstelik, deprem anında dengenizi korumanız da çok zor olacak.

8. Dışarı çıkmaya çalışmayın

Güçlü bir deprem sırasında ayakta durmanız bile zor olacağından, sadece çıkışa çok yakınsanız çıkmayı deneyin, unutmayın deprem anında bir kaç adımı bile atmak çok zor olacaktır. Merdiven çıkacaksanız veya inecekseniz evin uzak bir noktasındaysanız evde kalıp güvenli bir alanda bulunmak, depreme riskli bir anda yakalanmaktan çok daha hayat kurtarıcı olacaktır. Eğer giriş veya giriş üstünde oturuyorsanız ve en fazla 15 saniye içinde evden çıkabilecekseniz, evden çıkın.

7.Eğilin, Kapanın, Tutunun

Bu üç sözcük depremde hayat kurtaran üç sözcük olarak tanımlanıyor. Pencere ve camlardan uzak bir yerde, güçlü bir cismin yanında eğilin. Bu cisim koltuk, çamaşır makinesi gibi üzerine ağırlık bindiğinde ezilmeyecek bir cisim olmalı. Başınızı ve boynunuzu bir elinizle kapatarak cenin pozisyonu alarak kapanın. Diğer elinizle yanında eğildiğiniz cisme tutunun.

6.Yaşam üçgeni oluşturun

Hayat kurtaran üç sözcükle, bir yaşam üçgeni oluşturmak istiyoruz. Olası güçlü bir depremde bina çökebilir. Bina çökse bile, yanında bulunduğunuz cisimlerle zemin arasındaki üçgen biçimliği boşluğu kullanarak hayatta kalmak mümkün. Japonya gibi ülkelerde genelde masa altına girilmesi önerilse de, orada temel önlemin bina yıkılmasına karşı değil, düşen cisimlerden korunmak olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle ülkemizde temel yaklaşım, bir yaşam üçgeni oluşturmak olmalı. Deprem anında etrafınızdaki uygun cisimlerle yaşam üçgeni oluşturmak üzere harekete geçin. Örneğin uyuyorsanız, uyandığınızda yatağın yanında, bir sinema salonunda iseniz, koltukların arasında.

5.Dışarıda olmanın da riskinin olduğunu unutmayın

Deprem sırasında dışarıda olmak bir şans gibi gözükebilir. Ancak şehirde bulunduğunuzda, etraftaki her cismin düşerek sizi yaralayabileceğini ve binaların çökme riskinin bulunduğunu unutmayın. Elektrik telleri ve binalar en büyük riski oluşturur. Elinizden geldiğince hızla açık alana geçmeye çalışın.

4.Enkaz altında kalmanın en kötüsü olmadığını hatırlayın

Olur da, deprem sırasında enkaz altında kalırsanız, kendinize enkaz altında kalmanın en kötüsü olmadığını hatırlatın. Panik yapmamak hala çok önemli. Kurtarma çalışmalarında size ulaşabilmeleri için, sakin olup duruma hakim olmanız gerekli.

3.Enkaz altında kalırsanız: Bağırmayın

Enkaz altında kaldıysanız, enerjinizi koruyun. Bağırmak, hem sizin dışarıdan gelen sesleri duymanızı engeller, hem etraftaki enkaz tozundan zararlı miktarda yutmanıza neden olur. Enkaz tozundan korunmak için mümkünse ağzınızı bir bezle kapatın. Yanınızda bir düdük varsa onu kullanın, eğer yoksa, aralıklarla su borusu gibi sesi iletebilecek bir cisme veya her hangi bir metal cisme bozuk para gibi bir metal cisme vurun. Bağırmak ancak bunları yapamıyorsanız bir alternatiftir.Yanınızda temiz su varsa idareli kullanın.

2.Enkaz altında kalırsanız hareket etmeyin

Fazla hareket etmemeye gayret edin. Hem etraftan toz kaldırarak hem de üstünüze ağır şeylerin düşmesine neden olarak kendinize zarar verebilirsiniz. Sevdiklerinizi enkaz altında aramaya çalışmak doğal bir reflekstir. Ancak hem kendinize, hem sevdiklerinize hem de başka afetzedelere zarar verebilirsiniz. Çok zaruri bir durum olmadıkça hareket etmemeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.

1.En önemlisinin önceden hazırlanmak olduğunu unutmayın

Depremde hayatta kalmak ve sonrasında insanlara yardım edebilmek için, deprem öncesinde bu bilgileri edinmiş olmanız gerektiğini unutmayın. Çevrenizdeki insanlarla deprem konusunda bilgilerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Mahallenizdeki afet sonrası toplanma bölgesini öğrenmek, bir deprem çantası hazırlamak, evinizdeki kitaplık gibi devrilebilecek eşyalar ile apartmanınızdaki tehlikeli cisimleri sabitlemek, ailenizle afet sonrası planı hazırlamak yapmanız gereken temel hazırlık.

Ayrıca, bu ve benzeri yazıları arkadaşlarınızla paylaşarak, deprem anında yapılması gerekenlerin daha fazla kişi tarafından öğrenilmesine katkıda bulunabilirsiniz.