Barış Manço Bu Konuşmayı Yaptıktan 1 Ay Sonra Vefat Etti

Barış Manço Bu Konuşmayı Yaptıktan 1 Ay Sonra Vefat Etti

Barış Manço bu sözleri söyledikten sadece bir buçuk ay sonra ölecekti. Dikkatle bakın

You Tube’da bir arama yaparken, karşıma, muhtemelen 1998 yılında atv’de yayınlanmış olan müzik konulu Siyaset Meydanı programında rahmetli Barış Manço’nun söyledikleri çıktı.

Çok partili hayata geçildiği 1950’li yıllarda türkülerimizin yeniden hatırlanmaya başlandığını belirten Manço,

27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980, 28 Şubat 1997 tarihlerinde halkın beğenisine sunulan müzik türleri ile bu tarihler arasında çok ilginç bağlantılar olduğuna ve “çok tuhaf sonuçlar ortaya çıktığına” işaret ediyor ve şu çağrıda bulunuyor:

“Artık 2000’li yıllara girerken ve önümüzdeki sene Osmanlı Devleti’nin 700. yılını kutlamaya hazırlanırken, bir üniversitemiz ya da en azından bir fakültemiz,

bu konu üzerine bir eğilsin ve bu büyük, ciddi, radikal ve sert değişimlerin yaşandığı tarihlerde ve onu takip eden günlerde niye Türkiye’nin beğenisine sunulan müzik türlerinde birtakım farklılıklar ortaya çıkmış; daha doğrusu hangi dinamikler bu meseleyi gündeme getirmiş?”

Barış Manço, 1950’li yıllarda türkülerin gündeme geldiğini, 60’larda aranjman adını alan bir müzik türünün, 70’li yıllarda Anadolu Pop, 80’lerde Arabesk, 90’larda yeni pop, 28 Şubat’tan sonra da türkülerin gündeme geldiğini söylüyor.

Konuyu biraz açması istenen Manço, 1999 yılında bu konuyu uzun uzun açıklayacağını çünkü bu konuda bir belgesel hazırladığını söylüyor. “Halkımızın beğenisine sunulan,

empoze edilen müzik türleri ve o dönemde ülkemizin yaşadığı ilginç gelişmeler; yumuşak, sert, yarı sert tutumlar, tavırlar, ifadeler, okşamalar, falan filan gibi…” diyor.

Hayli ilginç bir konu. Acaba Barış Manço, hazırlamakta olduğu o belgeseli için hangi tesbitlerde bulunmuş, hangi bilgilere, bağlantılara ya da dokümanlara ulaşmış ve ne tür örnekler ayarlamıştı? O belgesele ne oldu? 1 Şubat 1999’da vefatı sebebiyle tamamlayamadığı o belgeselin dokümanları duruyor mu?