71’lik teyze ile Boğaziçili gencin para basan ortaklığı

YOK OLAN KÜLTÜRDEN MARKA ÇIKARDI

Bu sözler, Boğaziçi Üniversitesi’nde siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencisi olan 22 yaşındaki Yasin Sert’e ait. Yasin, yok olmaya yüz tutan meslekleri konu edinen bir belgeselde Faize Yoldaş’ı görene kadar çaput kilim dokumacılığının ne olduğunu bilmiyordu. ”Üniversiteye başladığım günden beri geri dönüşüm ile ilgili bir şeyler yapmak istiyordum” diyen Yasin, Yoldaş ile tanışmak için İstanbul’dan kalktı, Balıkesir’in Sarıbeyler köyüne gitti. Artık kullanılmayan kıyafetlerin geri dönüşümünün nasıl sağlanabileceğini bulmuştu.

71 yaşındaki Faize Yoldaş, 18 yaşından beri evindeki el tezgahında çaput kilim dokuyor.
“ESKİDEN OLANI BEĞENİR Mİ HERKES?”

Faize Yoldaş 71 yaşında. 18 yaşından beri Balıkesir’in Sarıbeyler köyündeki evinin bir odasına kurduğu el tezgahında eski, artık kullanılmayan kıyafetleri şerit şerit kesip, dokuyarak kilim yapıyor. Yoldaş, eskiden köyün bütün genç kızlarının evlerindeki kilimlerini kendilerinin dokuduğunu anlatıyor. bugün ise kendisi ile birlikte köydeki sadece üç dört kişi çaput kilim dokumacılığına devam ediyor. Çaput kilim dokumacılığı kültürünün neden yok olmaya yüz tuttuğunu şu sözlerle anlatıyor Yoldaş:
“Pazarda halı var, kilim var, sırtlarının kıyafeti tamam, evine yazacak kilim tamam, eskiden olanı beğenir mi herkes, gençler beğenir mi?”

Yasin Sert, Balat’taki atölyesinde çaput kilimleri modern tasarımlarla buluşturuyor.

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.