Vücut saatlerinizi biliyor musunuz?

Vücut saatlerinizi biliyor musunuz?

Hangi saat aralıklarında vücudunuzda neler oluyor bilmek ister misiniz?

Bilim insanları insan vücudunun işleyişi hakkında birçok araştırma yapmışlardır. Gün içinde vücutta ki denge değişimleri araştırılarak bir grafik oluşturulmuş ve bu grafiğe göre vücudumuzda hangi saatte neler olduğu analiz edilerek raporlanmıştır.

 

Dinlenme

01.00 / 02.00

Bu saat aralığında vücut kendisini uyumaya endekslediği için genel olarak dikkatsiz ve verimsiz olursunuz. Refleksleriniz genellikle bu saat aralığında yavaşlar.

Depresyon

03.00

Eğer uykuda değilseniz bu saatlerde aşırı tembel hissedersiniz ve karar verme güçlüğü çekersiniz. Vücutta salgılanan melatonin artışa geçtiğinden, içe dönük olursunuz ve kendinizi bunalımda gibi hissedebilirsiniz. Yapılan araştırmalar, intihar eden insanların genel olarak bu saatlerde intihar eğiliminde olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Kalp krizi riski

04.00

Yeni güne hazırlık evresinde ki bu zaman aralığı vücudunuz için risk arz ediyor. Çünkü vücut bu saatlerde kendini güne hazırlayabilmek için daha fazla enerji üretmeye başlar. Kan basıncınız artışa geçer. Bu nedenle kalp krizi riski bu saat aralıklarında artıyor. Erken spor yapan kişilerin bu konuda oldukça dikkatli olmaları gerek.

Stresli olabilirsiniz

05.00 / 06.00

Bu saat aralıklarında vücudunuz artık güne merhaba der ve stres hormonlarınız yaklaşık olarak altı katına çıkar. Metabolizmanız hareket halindedir ve enerji ile protein sentezlenir. Stres hormonlarının salgılanmasıyla beraber beden uyanır.

Karbonhidrat depolanmaz!

07.00

Beden artık uyanır fakat hala zayıftır. Kaslar ve eklemler hala ısınmamış olduğundan bu saat aralıklarında spor yapmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca sindirim sisteminin en iyi çalıştığı saatler bu saatlerdir. Eğer güzel bir kahvaltı yapmak istiyorsanız işte size en uygun saat. İstediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Çünkü karbonhidratlar hiç depo edilmeden direkt enerjiye çevrilmektedir. İstediğiniz gibi lezzetli ve güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz.

En Güçlü zaman

08.00

Kalp atış sayınız artık artmıştır. Bu saat aralıklarında kendinizi daha dinç ve güçlü hissedersiniz. Sigara kullanıyorsanız kahvaltı sonrası sigaralarına dikkat etmelisiniz. Kalp damarları bu saatlerde olduğundan daha dar durumdadır. Bağırsaklarınızda bu saatlerde hareketlenmeler başlar.

Kalp hastaları bu saat aralığına dikkat!

09.00-11.00

En aktif çalışma saatleridir ve kısa süreli bellek yüksek oranda çalışır. Zihinsel yoğunlaşma ve verimlilik açısından en ideal saat aralığı 9.00 11.00’dir. Tansiyon ve nabız yükselmiştir. Bu nedenle kalp hastalarının bu saatlerde spor sakıncalıdır.

Yemek!

12.00-13.00

Bu saat aralığında dikkat dağınıklıkları ve halsizleşme görülür. Açlık hissi kendini göstermeye başlar. Beyne giden kan miktarında azalma olur.

Tansiyon ve hormon düzeyleri düşer

14.00

Yemekten sonra ki uyku bastırması durumu için düzenli bir öğle uykunuz varsa, bu saatler uygundur. Öğlen uyunan düzenli uyku sayesinde enfarktüs geçirme oranı yüzde 30’a düşer. Eğer kendinizi bu saatlerde bitkin hissediyorsanız bu oldukça normal. Unutmadan, eğer bir diş randevunuz varsa kesinlikle bu saatlere almanızı tavsiye ederiz. Çünkü acı daha az hissedilir ve lokal anestezi süresi de daha uzundur.

Mutluluk saati

15.00

En mutlu hissedilen saat 15.00’dır. Mutluluk hormonun endorfinin salgılanması en yüksek seviyeye çıkar. Enerji üretiminiz artar ve zihnimiz tamamen açılır. Fakat bir detayı belirtelim ki sabah ki verimlilik haliniz bu saatte ki verimlilik halinizden daha fazladır.

Spor yapın!

16.00-17.00

Vücut bu saat aralıklarında adrenalin salgılamaya başlar ve kaslarınız güçlenir. Organlarınız en yüksek performansla çalışmaya başlar. Midedeki asit salgılanışı da artmaya başlar. Bu yüzden mide hassasiyeti yaşayanların bu zaman diliminde dikkatli olmaları gerekir. İstatistiklerde olimpiyat rekorlarının en çok bu saatlerde kırıldığı saptanmıştır.

Midede ki asit seviyesi

18.00

Artık vücutta yorgunluk hissi duymaya başlarsınız ve vücut akşam yemeği için hazırlık içerisine girer. Kaslarınızda güçsüzleşme başlar ve mide en fazla asidi bu saatte salgılar. Akşam yemeğine başlamak için en ideal saattir.

Yemek yemeyin!

19.00-20.00

Bu saatlerde nabız ve tansiyon düşmeye başlar. Yemekten sonra artık kana geçmiş olan karbonhidratlar, proteinler ve yağlar kullanılmıştır. 20.00’dan sonra yediğiniz her şey depolanır.

Sindirim işlemi biter!

21.00

Yiyecek tüketmek artık tehlikelidir. Sindirim işleminiz sonra erdiğinden, midede ki her şey sabaha kadar hazmedilememektedir. Bu saat itibariyle yemek yemenizin en tehlikeli olduğu saatler başlar. Sindirim işleminiz artık sona erer. Bu saat ve bu saatten sonra yenilecek her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden bekleyecektir. Hazmedilemeyen bu besinler midede çürümeye başlar ve zararlı çöp halini alır.

Sigara kullananlar bu saate dikkat!

22.00

Akyuvar hareketliliği bu saatte artar ve vücudumuzun bağışıklık sistemi etkin bir şekilde çalışmaya başlar. Sigara kullananlar bu saatte son sigaralarını içmelidir çünkü bu saatten sonra vücudunuz nikotin gibi zehirli maddeyi uzaklaştıramaz.

Uyku vakti!

23.00

Uyumanız için en ideal saat! Stres hormonu salınımı azalmıştır ve vücut gevşemeye başlamıştır. Sakin ve rahat bir hal almaya başladığınız bu saatte, tansiyonunuz ve vücut ısınız düşer. Metabolizma faaliyetleri yavaşlar. Uykuya daldığınızda 10 dakika sonra kalp atım sayınız ve beyin aktiviteleriniz yavaşlar. 20 dakika sonra da normal koşullarda derin uykuya geçersiniz.

Hücre Yenilenmesi!

00.00

Uyku halindeyken vücudumuz kendisini yenileme süreci içerisine girer. Akşam yemeğinde yediğiniz besinler ayıklanarak hücre yenileme işleminde kullanılır. Saçlarınız ve tırnaklarınız uzamaya başlar. Melatonin salınımı en üst düzeydedir. Bu saatlerde cilt hücreleri gündüz olduğundan çok daha fazla çalışır. Gün içerisinde yıpranan bütün dokularınız uyku esnasında yenilenir.