Terleme hastalık belirtisi olabilir mi?

Terleme hastalık belirtisi olabilir mi?

Terleme hastalık belirtisi olabilir

Yaz aylarının dışında görülen sürekli ve aşırı terleme aslında metabolizma ile ilgili bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle en kısa sürede incelenmesi gereken bir durum olan aşırı terle durumu vücudun aşırı derecede su kaybetmesine neden olacağı için vücudun diğer sistemlerini de olumsuz yönde etkileyecektir.

Terleme neden olur?

                Vücudun mevcut ısısını koruyabilmesi için ter bezlerinin sıvı üretmesi ve bu sıvıyı dışarıya salması şarttır. Genellikle hastalık olmayan fakat bir hastalığın belirtisi olarak gözlenen terleme tüm vücutta ya da vücudun sadece belli bir bölümünde gözlenebilir.  Genel terleme tüm vücutta gözlenirken lokal terlemenin en iyi örneği gençlerde sıklıkla görülmeye başlanan elde terleme durumudur. Strese bağlı olara gelişen bu durum kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

Hangi hastalıklar terleme ile ortaya çıkar?

                Genellikle hormonal hastalıkların belirtisi olan aşırı ve sürekli terleme metabolizmanın çok hızlı çalışması sonucunda oluşur. Bu duruma en yaygın örnek tiroid bezinin aşırı çalışması olarak bilinen hipertiroid hastalığıdır. Bu hastalıkta aşırı terleme ile birlikte çarpıntı, aşırı sinirlilik, kilo kaybı, saç dökülmesi ve ellerde titreme de görülebilir. Bayanlarda aşırı terleme ise genellikle menopoz dönemlerinde gözlenir. Dönem dönem yaşanan bu terleme durumu menopozun sona ermesi ile ortadan kalkacaktır.

Tedavisi mümkün müdür?

                Terlemenin sürekli ve aşırı şekilde kendini gösterdiği durumlarda söz konusu terleme lokal ise 3-6 ay süreli botoks ile bu sorun ortadan kaldırılabilir. Botoks işleminde sonuç alınmaması durumlarında ise sempatik blokaj adı verilen yöntem ile ter bezlerini uyaran sinirlerin bir kısmının yok edilmesi yöntemi son çare olarak denenebilir.