Şeker yükselmesi nedir? Şeker nasıl dengede tutulur?

Şeker yükselmesi nedir? Şeker nasıl dengede tutulur?

Tahmin edilenin aksine şeker hastalığı şekerli şeyler tüketerek yakalandığımız bir rahatsızlık değil. Şeker hastalığı adını almasındaki neden pankreas insülin dengesini kuramadığı içindir. Öncelikle pankreasın nasıl bir organ olduğunu anlamak gerekiyor. Pankreas en basit tanımı ile yediğimiz her tat için ayrı bir hormon üretir. Tuzlu için ayrı, acı için ayrı, ekşi ve tatlı için ayrı hormonlar üretir. İnsülin, tatlı yiyeceklerden sonra pankreasın ürettiği bir hormon, salgıdır. Tatlının bedenimizdeki serüveni şaşırtıcıdır, çikolata şeker tüketiyor olmak bu rahatsızlığın tek veya en belirgin nedeni değildir.

Yediğimiz bütün karbonhidratlar şekere dönüştürülür, şeker enerjidir!

Bedenimiz mükemmel bir dönüştürücüdür. Hüclreleri besleyen protein ve şekerdir. Karbonhidrat yani ekmekler, makarnalar, bulgur ve pirinç pilavları bedenimize girdikten sonra şekere dönüşür. Dolayısı ile pankreas acıya, tuzluya, ekşiye değil de en fazla şeker için insülin üretmek zorunda kalır.

Tatlı yemiyorum ama neden şekerim yüksek? Neden şeker hastasıyım?

Bedenimizin bu opisonunu bildiğimiz sürece şekeri şeker yiyerek değil katbonhidrat tüketerek de yükseltebileceğimizi bildiğimizde, yeme içme düzenimize çok daha dikkat ederiz.

Şekerin değil, besinlerin tamamının dikkatle tüketilmesi gerektiğini şekeri dengede tutmak için önemli olduğunu fark etmeliyiz.