Kötü Amaçlı Yazılımlar

Kötü Amaçlı Yazılımlar

Bilgisayarlar icat olduğundan beri yazılımlar geliştikçe virüsler de bir hayli arttı. Hatta biraz abartırsak faydalı yazılıma oranla daha çok zararlı yazılımlar var diyebiliriz. Piyasada yalnızca bilgisayarların olduğu dönemlerde zararlı yazılımlara virüs deniyordu. Fakat diğer cihazların ve internetin icadından sonra o kadar çok farklı tipte zararlı yazılımlar üretildi ki artık virüs tabiri hepsinin kategorisini kapsayamayacak hale geldi. Bu nedenle İngilizce dilinde zararlı yazılımlar Malicious Sofware adıyla anılmaya başladı. Daha sonra etkin piyasa güçleri bu 2 kelimeyi kısalttılar ve Malware demeye başladılar.

Türkçede Malware kelimesini aslında zararlı yazılımlar tabiri tam olarak karşılıyor olsa da Google, Microsoft, Kaspersky gibi firmalar bu kelimeyi “Kötü Amaçlı Yazılım” olarak Türkçeye çevirdiler ve o gün bugündür Türkiye’de bu tabir kullanılmaktadır. Virüs kelimesi ise yalnızca işletim sistemlerine sızarak belli noktalara zarar veren yazılımlar için kullanılmaktadır. Günümüzde virüsler, kötü amaçlı yazılımların (malware) bir çeşidi olarak incelenmektedir.

Kötü Amaçlı Yazılım Çeşitleri

Kötü amaçlı yazılımlar kendi içinde birçok alt başlığa ayrılabilir. 3 ana çeşidi vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Sistemlere zarar vermek için üretilmiş kötü amaçlı yazılımlar
  • Bilgi ve para çalma amacıyla üretilmiş kötü amaçlı yazılımlar
  • Kullanıcıları rahatsız etmek için üretilmiş kötü amaçlı yazılımlar

Sistemlere zarar vermek amacıyla üretilmiş malwarelera örnek olarak virüsleri gösterebiliriz. En yaygın virüsler ise, truva atı (trojan), solucanlar ve rootkitlerdir. Bilgi ve para çalma maksadı taşıyan yazılımların başlıcaları ise keyloggerlar ve düzenbaz yazılımlardır. Bu tarz yazılımlar kullanıcının haberi olmadan yaptığı işlemleri takip edip kaydeder, önemli bilgilerinin çalınmasına sebebiyet verebilir. Kullanıcıları rahatsız etmek için üretilmiş yazılımlar ise tipik olarak bilgisayar ve internet kullanıcılarının sıkça karşılaştığı facebook virüsleri, tarayıcı virüsleri gibi yazılımlardır. Genelde sisteme bir zararı yoktur ama kullanıcı işlerini hallederken bir anda sağda solda reklam açarak, popup açarak veya kullanıcının listesindeki kişilere mesajlar atarak kullanıcıyı oldukça rahatsız eder.

Kötü amaçlı yazılımlardan korunma

Kötü amaçlı yazılımlardan korunmak da maalesef çok kolay değil. Milyonlarca tip kötü amaçlı yazılım bulunduğu için antivirüs programları da tek başına yeterli gelmemektedir. Zararlı yazılımlardan korunabilmek için öncelikle internet ve bilgisayar kullanımında kullanıcının kendini bilinçlendirmesi, bu konuyla ilgili araştırmalar yapması gerekmektedir. Çünkü kullandığımız sistemler çok büyük ekipler tarafından sürekli geliştirilip, güvenlik seviyeleri sürekli artırılıyor. Dolayısıyla çoğu sisteme bulaşan zararlı yazılımlar yüklenmeden önce kullanıcı onayı almak zorundadır. Kullanıcılar bu konuda kendini bilinçlendirirse zararlı yazılımlardan kendilerini en iyi şekilde koruyabilecek hale gelirler.

Kötü amaçlı yazılımlardan korunma, güvenlik, kötü amaçlı yazılım temizleme gibi konularla ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşabilmek için sadece bu konuyla ilgili hazırlanmış malware sitesini ziyaret edip, zararlı yazılım tipine göre temizleme yöntemleri, virüs silme, en iyi antivirüs programları, anti malware programları ve indirme rehberleri ile ilgili kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz.