Aileler Dikkat! Bu Hastalık Çocuklarda Çok Yaygın

Aileler Dikkat! Bu Hastalık Çocuklarda Çok Yaygın

Okulların açılmasıyla birlikte uzmanlar, çocukların omurga sağlığına dikkat çekiyor.

Öğrencilerin ağır sırt çantası taşımalarının, okul sıralarında eğilerek oturmalarının ve bilgisayar başında saatlerce; neredeyse iki büklüm vakit geçirmelerinin, omurgada dejenerasyona neden olduğu belirtiliyor. İleride telafisi güç omurga sorunlarına yol açan bu durum, kamburluğa kadar varan hastalıklara da sebep olabiliyor.

Ağır çantalar ve duruş bozuklukları çocuklarda omurga sorunlarına neden oluyor. Ergenlik döneminde gelişen, her yüz gençten üçünde rastlanılan omurga eğriliği, özellikle kız çocuklarında daha sık görülüyor. Sırt çantalarının ağırlığının ve ders çalışma alışkanlıklarının, omurga sağlığını etkilediğine dikkat çeken Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Önder Taylan Çifçi, öğretmenlere ve ebeveynlere omurga sağlığı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Dr. Önder Taylan Çifci “İnsan bedeninde yük dengesinin bozulması, zaman içerisinde omurgada dejenerasyona neden olur. Ağır sırt çantası bir yana, küçük bir çanta bile omurga açısını değiştirebilir” dedi.

Okul Çantasının Kilosunun Yanı Sıra Şekli de Önemli!

Uzm. Dr. Önder Taylan Çifçi; çantanın kilosunun yanı sıra şeklinin de önemli olduğunu belirterek, askıları sert, dar bir okul çantasının; boyun, sırt ve bel bölgesindeki bağ dokularına zarar verdiğine dikkat çekti. Okul döneminde ki çocukların anne babalarına, askıları geniş, sert olmayan ve de omuz askılarının ayarı iyi dengelenmiş sırt çantaları almalarını tavsiye etti. Dr. Çifçi; çocukların okul çantalarındaki ağırlık dengesini sağlamada ve düzgün duruş konusunda öğretmelere ve ebeveynlere sorumluluklar düştüğünü belirterek, öğrencilere gerekli uyarılarda bulunmalarını tavsiye etti.

Çocukluk Döneminde de Uygulanabilen En Doğal Yöntem: Proloterapi

Çocuk yaşlardaki duruş bozukluğu, sürekli eğilerek ders çalışma ve ağır sırt çantası kullanımı gibi etkenlerle başlayan bel ve sırt ağrıları için en etkili ve doğal yöntemin, doğal bir enjeksiyon uygulaması olan Proloterapi tedavisi olduğunu söyleyen Dr. Önder Taylan Çifçi, çocukluk döneminde de uygulanabilen ve herhangi bir yan etkisi olmayan tedavi olduğunu söyledi.

Dr. Çifçi; “Proloterapi, zayıflamış eski işlevselliğini kaybetmiş eklemleri, kıkırdakları, ligamentleri ve tendonları güçlendirmek, tekrar eski haline getirmek için proliferan solüsyonların enjeksiyonu ile uygulanan bir tedavi şeklidir. Proloterapi iyileşmeyi uyaran bir enjeksiyon tekniğidir. Güçsüz ve hasarlanmış dokularda hücre oluşumu ve rejenerasyon ile bir nevi vücudun iyileşme sistemini uyaran bir zararsız bir iltihaplanma sağlanır. Özellikle omurga kaynaklı hastalıklarda ve genç hastalarda tedavide yüzde yüze varan başarı elde edilmektedir” dedi.